Hírek, információk, érdekességek, képek és videók strandröplabda versenyekről és játékosokról. És minden más, ami strandröplabdával kapcsolatos...

2011/01/12

Mit jelentenek a strandröpisek kézjelei?

Mit mutogatnak a strandröplabda játékosok csapattársuknak, amikor az szervához készülődik? Aki játszott már strandröplabdát vagy látott komolyabb szintű meccset, az már ismeri a kézjeleket, de szerintem nekik is érdemes tovább olvasniuk. :)


A jelek a tervezett sáncolást jelentik. A bal kéz az ellenfél jobb oldalon (a mi szemszögünkből bal) fogadó játékosára vonatkozik, a jobb kéz a másikra.



-Egy ujj:
     Vonal-blokkolást jelent, tehát blokkolásnál a saját térfelem azon felét próbálom védeni, amelyik felén tartózkodom a sánc pillanatában. A védekező játékos ilyenkor átlós(kereszt) ütésre helyezkedik.
Ha az ellenfél nem erős támadást választ, akkor nincs jelentősége a jelnek, a hátsó játékos feladata, hogy befussa az ejtést, akárhova is megy.

-Két ujj:
     Kereszt-blokkolást jelent, tehát blokkolásnál a saját térfelem azon felét próbálom védeni, amelyik felén NEM tartózkodom a sánc pillanatában. A védekező játékos ilyenkor az egyenes (vonal) ütést próbálja megfogni.

A további jelek már nem mindenhol ugyanazt jelentik.


- Ököl:
     A nemzetközi mezőnyben általában azt jelenti, hogy a blokkoló a labdára megy, tehát nem saját térfelének egy részét próbálja védeni, hanem megpróbálja leblokkolni az ütést. A védekező játékos ilyenkor nehezebb helyzetben van, s szabadon dönt, hogy hol próbál védekezni. A hazai játékosoknál általában azt jelenti, hogy nem blokkolunk az adott játékosra.

-Nyitott tenyér:
     Általában azt jelenti, hogy az adott támadóra nem blokkolunk. Itthon ez szokta jelenteni a labda-blokkolást, amikor nem területet védünk.

-3 ujj:     Hamis blokkot jelent, az utolsó pillanatig úgy csinálunk, mintha blokkolnánk, de helyette hátraszaladunk védekezni.


Csapatonként változhatnak a jelek, akár megszokásból, akár megtévesztésből. Sőt, néhány páros ezeken felül is használ jeleket. Például mutatják, hogy melyik játékosra kell szerválni.


Ha ilyet látsz a pályán, akkor valami félreértés történhetett: :)


(fotók: Times of the Internet, FatSpike, www.popgive.com, Reuters, DPA, Getty Images, FIVB)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése