Hírek, információk, érdekességek, képek és videók strandröplabda versenyekről és játékosokról. És minden más, ami strandröplabdával kapcsolatos...

2011/01/05

Strandröplabda történelem #1 (1895-1947)

A kezdetektől 1947-ig:


1895 - William G. Morgan, a YMCA (Young Men's Christian Association) oktatója Holyoke városában (Massachussetts, USA) létrehoz egy új játékot üzletember tanítványainak, amelyben kevesebb fizikai kontaktus van, mint a kosárlabdában. Összekeveri a kosárlabda, baseball, tenisz és kézilabda elemeit, így megszületik a röplabda. Egy teniszhálót feszít ki 6 és fél láb magasságban (198 cm). A játék neve akkor még mintonette.

1920-as évek - Egyes pletykák szerint először Hawaiin játszottak a strandon röplabdát, de a legtöbb beszámoló szerint egy Santa Monica (Kalifornia, USA) strandján található játszótéren állították fel az első strandröplabda pályát. Családok játszottak 6-6 ellen.




1927 - A strandröplabda megérkezik Európába. Párizs egyik külvárosában, Franconville-ben, egy nudista strandon ez a legfontosabb sport.

1930-as évek - Santa Monica-ban lejátsszák a legelső 2-2 elleni meccset.

1930-as évek -Strandröplabdát játszanak Franciaországban (Palavas, Lacanau), Csehszlovákiában (Prága), Bulgáriában (Szófia környéke) és Lettországban (Riga).

1930-as évek -Az USA-ban egyre többen menekülnek a világválság elől a strandra, többnyire 4-4 illetve 3-3 ellen játszanak.


1947 - Megtartják az első hivatalos strandröplabda tornát (2-2 elleni) a Will Rogers State Beach-en (Kalifornia). Pénzdíj nincsen. A torna szervezője Bernie Holtzman, a győztesek Manny Saenz és Al Harris.
Al Harris (balra) és Manny Saenz 
(bvbinfo.com alapján)
(fotók: Sands of Time - www.volleyballbooks.net)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése