Hírek, információk, érdekességek, képek és videók strandröplabda versenyekről és játékosokról. És minden más, ami strandröplabdával kapcsolatos...

2011/01/24

Tanácsok kezdőknek: nyitás (szerva)

A strandröplabdában a labdamenet nyitással (szervával) kezdődik. (Mint minden labdajátékban, ahol létezik olyan, hogy "labdamenet".) A szerva előtt a labdát a kezünkben tartjuk, tehát ez az a része a játéknak, ahol tökéletesen kontrollálhatjuk a mozdulatsort, az ellenfélnek semmiféle ráhatása nincsen.
Elméletileg úgy is lehet meccset nyerni, hogy semmi máshoz nem ért valaki, csak a szervához. :) Természetesen ez erős túlzás, de a szerva fontos fegyver lehet a strandröplabda játékos arzenáljában. Jó szervával rögtön pontot lehet szerezni, ezek gyakorlatilag "ingyen" pontok, minimális erőfeszítést igényelnek. De ha nem nyitsz ászt vagy ász értékűt, akkor is nehéz helyzetbe hozhatod az ellenfelet egy jó szervával. Egy nem tökéletes szervafogadás után sokkal nehezebb sikeres támadást végrehajtani, illetve ilyenkor gyakran kevesebb variációs lehetősége marad a támadó játékosnak, így könnyen "potya" labdát kaphat a nyitó páros.

Alapvető nyitásfajták:

Alsó szerva:
Azok szokták alkalmazni, akiknek még nincs meg a megfelelő erejük és/vagy technikájuk a felső szervákhoz. Ilyenkor a játékos a csípője mellől üti el a labdát minimális feldobás után. Vagy a kifeszített tenyér alsó részével (szinte a csuklóval) vagy ökölbe szorított kézzel szokták csinálni. Komolyabb meccseken ilyet nem lehet látni, de arra tökéletesen megfelel, hogy egy hobbi-meccsen játékba hozzuk a labdát.

Lebegős szerva:
A játékos általában a feje előtt és fölött üti el a labdát viszonylag kicsi, nem hosszan kivezetett mozdulattal. Néha kissé felugranak a szerva előtt. Ennek a szervának célja, hogy a labda elütés után egyáltalán nem vagy csak minimálisan forogjon. Ha jól sikerül, a labda szitálni kezd a levegőben. A labda mozgása ilyenkor kiszámíthatatlan, igen nehéz feladat elő állítja a fogadó játékost. Gyakran az utolsó méteren változik meg a labda röppályája, ezzel Kiss Balázs olimpiai bajnok kalapácsvetőt megszégyenítő mozdulatra késztetheti szegény ellenfelet.
Ha valaki jól begyakorolja ezt a szervát, akár egy erős felugrásos szervánál is hatékonyabb lehet vele. Másik előnye az ilyen nyitásnak, hogy kevesebb energiát használsz el vele, mint egy felugrásos szervával, ami nem elhanyagolható szempont például egy kora délután, negyven fokban játszott meccsen.

Felugrásos szerva:
A leggyorsabb és legerősebb szervafajta. Aki mesterien elsajátítja, sok pontot szerezhet csapatának ászokkal és ász értékű szervákkal. Hátránya a földről való szerváláshoz képest, hogy nehezebb megtanulni, nagyobb a hibaszázalék és több energiába kerül. A mozdulat alapvetően az ütőmozdulatra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt a játékos magának dobja fel a labdát. A megfelelő feldobást külön be kell gyakorolni. Hiába van egyébként jó felugrásos szervánk, ha például tízből csak kétszer tudjuk a megfelelő helyre feldobni a labdát előtte. Ez erős szélben különösen nehéz. A feldobásnál fontos, hogy a labda előrefelé pörögjön, így röppályája végén lecsapódik, megnehezítve a fogadó csapat dolgát. Erős ellenszélben különösen látványos tud lenni ez a lecsapódás. Előfordult már olyan is, hogy a szabályos szerva a háló alatt visszaesett a nyitó csapat térfelére.
A legtöbb játékosnak különbözik a technikája. Van aki az ütő kezével dobja fel a labdát, van aki a másikkal és van aki két kézzel. Valaki maga fölé dobja fel a labdát és szinte helyből ugrik fel, van aki három, öt vagy még több lépésnyi nekifutás után ugrik. Van aki 8-10 méterre feldobja, van aki épp csak egy méterre és gyorsan ugrik is. És van aki, akkora erővel szervál, mintha ütés lenne, az ilyen játékost szokás "Szörny"-nek nevezni:

Napszerva, gyertya, égi szerva:
Ennél a szervánál a játékos teljes erőből felküldi az égbe a labdát, és reménykedik, hogy az az ellenfél térfelére esik vissza. Ha bejön, nagyon nehéz fogadni, mert nagyon gyorsan zuhan vissza a labda. Manapság nagyon ritkán alkalmazzák, inkább csak nagy hátrányban vagy nagy előnyben, poénból.




Pár tanács:

-Vedd figyelembe az időjárási körülményeket!
A szél iránya és ereje jelentősen befolyásolja a könnyű labda röppályáját. Például ellenszélben jóval erősebben lehet (kell) megütni a labdát.
Esőben a labda megszívhatja magát vízzel, így a nagyobb súlya miatt erősebben kell elütni.
Amikor a nap lemenőben van, a nap irányából szerválva nehéz helyzetbe hozhatjuk ellenfelünket. (Ezért nem is nagyon szokás kelet-nyugat irányú sportpályákat építeni.)

-A legegyszerűbb taktika középre szerválni. A leggyengébb szerva is zavart okozhat, ha pontosan a két fogadó játékos közé érkezik, így nem biztos, hogy időben el tudják dönteni, hogy ki fogadja azt. Nagy mosolyt csalhat az arcunkra, amikor a két játékos egymásra várva, mozdulatlanul nézi, ahogy beesik a labda közéjük.

-Érdemes többféle szervát megtanulni. Valamelyik ellenfél ellen az egyik lehet hatékonyabb, valamelyik ellen a másik.
Ha egy szervával szereztünk pontokat a meccs elején, de időközben az ellenfél megszokta, és már nem elég hatékony, akkor jól jön egy újfajta nyitás, amivel esetleg kizökkenthetjük ellenfelünket a ritmusából.

-Ha egy szerva jól működik, és nyerésre áll a meccs, nem érdemes változtatni rajta. Ha valami nincs elromolva, ne próbáld kijavítani!


Technikai tanácsok Sinjin Smith-től:

VideoJug: strandröplabda szervák

(fotók: FatSpike, www.livethenews.com)